Dynor till Din båt
Vi tillverkar gärna dynor till just Din båt! Vi anpassar dem till dina behov och önskemål. Vi kan anpassa dynorna till vad de skall användas till. De dynor som huvudsakligen används på natten kan göras mjukare och skönare och dynor som huvudsakligen används till att sitta på görs lite hårdare så att man inte sitter igenom dem.
Klassiska Båtdynor
Självklart tillverkar vi även ”vanliga” klassiska båtdynor inte helt optimala men ändå helt ok att både sova och sitta på. Om man kompromissar lite med komforten och väljer en skummadrass som är inte är för hård att ligga på och tillräckligt hård för att inte sitta igenom kan man använda samma hårdhet till alla dynor i båten. Om man väljer en 10 cm tjock madrass brukar hårdheten 35 kg per kubikmeter vara en bra kompromiss, detta är förstås en personlig sak och beror helt på vad man själv upplever och som känns bäst. Andra faktorer är vad man väger, vad det får kosta och vad man vill prioritera. Oftast är en god sömn det som våra kunder prioriterar högst.
Man kan också välja olika alternativ för hur dynorna skall sys.
Det enklaste och billigaste alternativet är att tyget bara viks ner på sidorna av dynan och sys i hörn och undertyg.
Det vanligaste alternativet är dock att man använder påsydda sidor och kanter med en snygg och stark dekorsöm runt dynans översida. Vill man lyxa till det lite kan vi sy in en kederlist eller paspoal som det heter när man syr kläder, denna teknik innebär att man får en tjusig snodd klädd med samma tyg som dynan i övrigt mellan överdel och sidorna på dynan. Vi rekommenderar gärna alternativ 2 ”dekorsöm” som är både snyggt och mer slitstarkt.
Vårt standardutförande
Oavsett om vi syr enklare eller mer avancerat sydda dynor så har alla våra dynor avtagbara fodral av flamsäker Trevira CS eller flamsäker polyester i den färg och det mönster du själv valt. Dynorna har blixtlås på undersidan och klädda knappar. Knapparna behövs för att tyget skall sitta snyggt och att det inte skall vrida sig runt dynan. Dynornas undersida har antimögelbehandlad nonwoven duk. Skummet vi normalt använder är Polyeter med hårdheten 35 kg per kubikmeter. På översidan av skumdynan limmar vi ett 3 centimeter tjockt lager syntetisk fiberfill för att dynorna inte ska se platta och tråkiga ut. Fiberfillen på översidan gör att tyget och knapparna sitter snyggare vilket förbättrar helhetsintrycket i båten. Innan vi monterar möbeltyget och knapparna på dynan klär vi den med en tunn polyestervadd.
Tillval
Som tillval kan du byta ut polyeterskummet i dynan mot flamsäkert kallskum.
Du kan även välja tjockare dynor och få en centimetertjock luftspaltmatta inbyggd i botten på dynan, om Du väljer inbyggd luftspaltmatta ersätter vi även nonvowentyget på dynans undersida med ett armerat ventilerande nät för att förbättra ventilationen under dynan ytterligare.
Komfortdynor till sovplatser
Vi kan också erbjuda mjukare dynor i polyeter eller kallskum till båtens sovplatser, här finns många alternativa lösningar. Man kan till exempel använda ett mjukare skum till hela dynan eller bygga upp dynan av två olika lager med hårdare skum i botten och lite mjukare ovanpå. Vill man ha det riktigt skönt när man sover kompletterar men bädden med en formsydd bäddmadrass och formsydda underlakan med resår.
I övrigt gäller vårt standardutförande och samma tillvalsmöjligheter.
Dynor till sittplatser
Dynor anpassade till sittplatser gör vi lite hårdare, men även här finns många alternativa lösningar.
Man kan använda ett hårdare skum till hela dynan eller bygga upp dynan av två lager, med hårt skum i botten och något mjukare ovanpå. Vill man ha det riktigt bekvämt och skönt att sitta på gör man sittdynan lite högre i framkant och ryggstöden lite tjockare nertill för bättre svankstöd. På så sätt skapar vi en skön sittkvalité med uppbyggt knästöd och svankstöd i ryggen till båtens sittplatser. I mindre båtar där man använder salongen att sova i på natten rekommenderar vi dock plana dynor som är skönare att sova på.
Vi rekommenderar dekorsöm som är både snyggt och starkt runt dynans översida.
Även sittdynorna har avtagbara fodral med blixtlås på undersidan och klädda knappar, även sittdynorna har samma valmöjligheter som våra standarddynor.
Allt vi tillverkar är skräddarsytt i vår ateljé efter dina behov och önskemål.
Vi tillverkar endast båtdynor och rygg stöd med hög kvalité
Vi använder oss av polyeter eller kallskum vid uppbyggnad enligt dina önskemål. Därefter limmar vi 3 cm syntetfiber på dynans översida, därefter klär vi översidan och sidorna med polyestervadd för att ge ett mjukare intryck och skönare dyna. Dynans klädsel syr vi av flamsäker Trevira CS eller polyester. På baksidan av ryggdynorna sätter vi kardborreband så att de håller sig på plats.
Förutom färdigklädda dynor kan Du beställa tyger i metervara av högsta kvalité till dina dynor. Vi hjälper Dig att välja lämpligt material för båtdynor i ruff & salong. Vi arbetar med tyger från Väveriet/Uddebo, MarksPelle, Bogesund Nevotex, Sydtextil och Kobe.
Brandsäkerhet.
Om du har ett fartyg som används i yrkessjöfart ställs höga krav brandsäkerhet båten måste till exempel ha dieselmotor och bensinmotorer får absolut inte förekomma. Likaså ställs högre krav på såväl skumdynor som det material de är klädda med. Sådana dynor måste vara helt Flamsäkra för att minska risken för eldsvåda. I praktiken betyder detta att de måste vara tillverkade av Kallskum och klädda med ett flamsäkert material som Trevira CS eller Polyester. Våra dynor för fritidsbåtar har inte flamsäkra skumdynor som standard men våra klädslar är alltid flamsäkra och tillverkade i Trevira CS eller Polyester. vill Du satsa på högre brandsäkerhet kan Du uppgradera dem till kallskum som tillval.
Flamsäkerhet
Även om det är bra med ett flamsäkert tyg är det ändå fyllningsmaterialet som är den stora faran när det gäller bränder. Många material, däribland skumplast, brinner med en kraftig rökutveckling som innehåller giftiga gaser. Kallskummet däremot är flamsäkert, ett faktum som gör det väl värt den extra kostnaden.
Skumplastdynor
Kallskum och Trevira är bra men dyrt och kanske inte är nödvändigt på en fritidsbåt som har så mycket annan eldfarlig utrustning ombord. Hos oss kan Du välja mellan kallskum och ett stort antal andra skumplast kvalitéer, från polyeter till långsam retarderande skum alternativt viskoelastiskt eller trögelastiskt skum som formar sig efter kroppen pga. värme och tryck.
För dynor som skall klara att ligga ute i regn och rusk rekommenderar vi Sensaten skum som har slutna celler (som ett liggunderlag) slutna celler innebär att skummet inte suger upp vatten. Alla dessa skumplaster finns i olika hårdhet, vi hjälper Dig att välja rätt kvalité och tjocklek och beroende på hur och var dynan skall användas.
Annan Skumplast i Båten
Vi kan även leverera en rad andra skumplastkvalitéer som t.ex. Bonded Foam för Motorrumsisolering, Filterskum, Distansmaterial och tung vibrationsdämpande Bitumen mm.
Dynklädsel generellt
Soffan och fåtöljerna hemma i vardagsrummet har oftast klädsel av mycket hög kvalitet. I båten är slitaget hårdare, här kommer besättningen instövlande med blöta regnställ, flytväst etc. Båten kränger, dynorna utsätts för törnar och hård belastning, även temperatur och luftfuktighet varierar betydligt mer än hemma. Därför krävs samma eller nästan samma höga kvalitet som för möbler i offentlig miljö eller säten på bussar och tåg.
Dyntyger från Ludvig Svensson
För Dig som vill ha högsta kvalitet, flamsäkra och slitstarka båtdynor rekommenderar vi gärna möbeltyger från MarksPelle / Ludvig Svensson. De tillverkar möbeltyger i flamsäker,slitstark och tvättbar Trevira CS.
Vi har ett stort urval av prover på de färger, mönster och kvaliteér som kan passa i en båt, Du är välkommen att titta och känna på när Du hälsar på i vår ateljé. Tygerna är framtagna för möbler och professionell inredning i offentliga miljöer med högt ställda krav på funktion, kvalitet, flamsäkerhet och livslängd.
Exempel på dyntyger från Pelle Vävare – Ludvig Svensson
Formulär för offertförfrågan av båtdynor
Fyll gärna i formuläret och beskriv lite vad det är du vill ha, vi återkommer med kompletterande frågor om det skulle behövas för att göra en offert. Du är varmt välkommen att kontakta oss för pris, offert eller kostnadsförslag.
Du når Lennart på lennart@kapellmakare.nu eller på mobilen 0707–399 220.