Skötselråd för Båtkapell

Ett nytt båtkapell kan tyckas vara dyrt men är ändå en bra investering som bevarar båtens värde, skyddar dess besättning, ökar trivseln ombord och kapellet håller länge om Du sköter det på rätt sätt. Kontakta oss om du vill ha pris, offert eller kostnadsförslag.
Du når oss på info@kapellmakare.nu eller på 0707–399 220.

Skötselråd för båtkapell

Kapellväv förr och nu

Förr i tiden användes bomullsväv vid tillverkning av båtkapell, dessa kapell var betydligt ömtåligare än dagens kapellvävar. Bomullskapellen blev lätt missfärgade och var känsliga för jordslag och mögel, dessutom krympte de mer.
Ett bomullskapell behövde alltid extra förstärkningar på utsatta ställen. Dessa förstärkningar var absolut nödvändiga där kapellbågarna tryckte extra hårt mot kapellet, t.ex. i böjarna mellan tak och sidor.

Idag är kapellvävar tillverkade av *spinnfärgad Acryl och betydligt starkare och mer formstabila än den gamla bomullsväven. Moderna kapell inte behöver förstärkas på utsatta ställen i samma utsträckning som förr, det är till och med så att vissa extraförstärkningar bör undvikas då de gör mer skada än nytta.
Man vill idag undvika onödiga sömmar då de skapar fler möjligheter till läckage än nödvändigt.
*Spinnfärgning innebär att Acryl tråden som kapellväven är vävd av är färgad rakt igenom. detta medför att ett modernt kapell återfår det mesta av sin ursprungliga kulör då det tvättas.

Sytrådens egenskaper

Tråden som nya kapell sys med har en kärna av Polyester och är otroligt stark. Utanpå Polyesterkärnan är kapelltråden omspunnen av ett lager bomull som behövs för att täta hålen som symaskinsnålen gjort i kapellväven. Ett nytt kapell läcker därför lite grann i sömmarna när det utsätts för regn de första gångerna, när bomullen blivit fuktig kommer den att täta i hålen, fiffigt eller hur?
Bomullslagret medför dock att den fina färgen som tråden haft då kapellet var nytt bleks med tiden.

Rengöring av kapell

Alla båtkapell mår bra av att rengöras regelbundet. Borsta bort all lös smuts med svamp eller en torr mjuk borste, skölj med fingervarmt sötvatten utan tvättmedel, eller andra kemikalier, vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.

Handtvätt generellt

Ett båtkapell bör tvättas men största försiktighet. Du som tvättat ömtåliga klädesplagg vet säkert hur det går till.

För dom som inte vet eller kommer ihåg hur man handtvättar kläder kommer här en liten påminnelse 😉

 1. Lös upp tvättmedlet (tvålflingor eller såpa) i handfatet innan du lägger i plagget.
  Använd gärna ett flytande tvättmedel eftersom det lättare löser upp sig i vattnet.
  Och är lättare att skölja bort.
 2. Tvätta försiktigt. Gnugga ej. Krama istället plagget i tvättvattnet.
 3. Skölj noga många gånger.

När Du tvättar ett Båtkapell måste du vara ännu mer försiktig.
Du får varken krama eller gnugga kapellet.
Använd i stället en mjuk borste och tvättsvamp
.

Även vid tvätt av båtkapell skall man vara mycket försiktig, Den tråd som Båtkapellet är sytt med har visserligen en mycket stark kärna av Polyester men är omspunnen av ömtåligare Bomull som är viktig för att täta hålen i sömmarna från vatteninträngning, om bomullen förstörs av ovarsam tvätt kommer kapellet att läcka. ( läckande sömmar kan tätas med sömtätningsmedel).
Kapellväven är oftast vävd av 100%  Acryl vilket gör att den krymper om den utsätts för hög temperatur.
Det finns fler känsliga detaljer på ett båtkapell förutom själva kapellväven och sömmarna måste man vara försiktig med rutor, blixtlås, teflonbehandling, polyurethanebehandling, och impregneringen förståss.


Tvätta Kapellet självOBS! Var rädd om Ditt kapell så håller det längre. Tvätta alltid kapellet så försiktigt som möjligt och undvik starka medel.
Vi rekommenderar att ni till att börja med försöker med steg 1 och 1B eller 1C nedan, om dessa metoder inte är tillräckliga kan Du försöka med steg 1C eller 1D.
Om kapellet är mycket smutsigt eller angripet av alger, jordslag och mögel rekommenderar vi att Du överlåter rengöringen till oss. Vår Skonsamma kemtvätt gör Ditt kapell fräscht igen.

 1. Börja med att borsta bort löst sittande smuts men en mjuk borste.
  1. Därefter tvättar Du kapellet i ljummet sötvatten, helst utan tvättmedel.
   Använd svamp eller mjuk borste, skrubba inte hårt och glöm inte bort kapellets insida.
   Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader.
   Om kapellet inte blir rent prova steg 1B nedan.
  2. Om vanligt vatten inte tar bort smutsen kan Du använda en mild tvållösning tvålflingor, gul eller grönsåpa. (får Du inte får tag i tvålflingor kan Du låna ett rivjärn från köket och riva en oparfymerad tvål till flingor). Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader.
   Om kapellet inte blir rent prova steg 1C eller 1D nedan, eller vår Skonsamma kemtvätt.
  3. Om du fortfarande inte fått bort smutsen från kapellet kan Du prova med att tillsätta 5% klor i den ljumma tvållösningen. Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader. Låt kapellet ligga i blöt i 20 minuter. Om kapellet inte blir rent, prova steg  1D nedan eller vår Skonsamma kemtvätt.
  4. Om kapellet inte blir rent prova ShipShape (se nedan). Läs bruksanvisningen på förpackningen och tänk på att vattnet du använder vid tvättning och sköljning inte får vara varmare än 30 –  35 grader. Om kapellet ändå inte blir rent, prova vår skonsamma kemtvätt.
 2. Skölj därefter noggrant med färskvatten, se till att använda rikligt med vatten så att Du får bort all tvål. Använd gärna 12% ättika (= 88 cl vatten och 12 cl ättika) i sista sköljvattnet för att neutralisera tvålresterna . Därefter vädrar Du och luftar ur kapellet ordentligt tills det torkat. Låt kapellet torka ordentligt innan Du monterar det på båten.

Använd aldrig högtryck på ett båtkapell!

Hur ofta skall jag tvätta kapellet

En eller två gånger per säsong är tillräckligt. Om Du bara tvättar Ditt kapell en gång per säsongrekommenderar vi att Du gör det på hösten så att det är rent och fint till vinterförvaringen. Låt kapellet torka och förvara det torrt.

Montering av kapell efter tvätt

Låt kapellet torka ordentligt innan Du monterar det på båten. Kapellet skall sitta väl spänt så att det inte fladdrar i vinden. Se även till att lösa och fasta föremål inte trycker på eller ligger emot kapellväven. På så sätt undviker Du onödigt slitage och nötning av väven.

Sömmarna på ett nytvättat kapell läcker

Tråden som moderna kapell sys med har en stark kärna av Polyester och är omspunnen av ett lager bomull som behövs för att täta hålen i kapellväven. Ett helt nytt kapell behöver 1 eller 2 regn för att bomullen skall svälla och täta i hålen i sömmarna. För ett ny tvättat kapell gäller samma sak det behöver 1 eller 2  regn innan det blir tätt igen.

ShipShape rengöring

Om mild tvållösning inte är tillräcklig för att Ditt kapell skall bli rent kan Du tvätta kapellet med ShipShape som
är ett bra tvättmedel för jordslag, alger och mögel, ShipShape är ett effektivt rengöringsmedel men skadar ändå inte impregneringen.
Läs bruksanvisningen på förpackningen och tänk på att vattnet du använder vid tvättning och sköljning inte får vara varmare än 30 grader. Skölj även här i rikligt med sötvatten så att Du får bort all lös smuts och alla rester av rengöringsmedlet. Vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.
ShipShape fungerar bra på färgäkta kapellväv som t.ex. Sunbrella, Markilux eller Tempotest. Andra rengöringsmedel på marknaden kan skada eller försvaga ditt kapell.

Vi rekommenderar impregnering av kapellet när det tvättats med starkare medel än tvål eller såpa. Impregnera kapellet med 303 Fabric Guard eller Imprenex.

Fläckborttagning

Fågelspillning
Tag bort fågelspillning så fort som möjligt när du upptäcker den. Använd kallt färskvatten och tvättsvamp eller mjuk borste.

Fettfläckar
Använd tvättsvamp, mjuk borste och ljummet färskvatten max 30 garder med mild tvållösning, använd gärna tvålflingor. ( inte flytande tvål, om Du inte får tag i tvålflingor kan Du låna ett rivjärn från köket och riva en oparfymerad tvål till flingor) Skölj därefter noggrant med sötvatten, se till att använda rikligt med vatten så att Du får bort all tvål. Använd gärna 12% ättika (= 88 cl vatten och 12 cl ättika) i sista sköljvattnet så att tvålresterna neutraliseras. Vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.

Mögel-Jordslag

Mikroorganismer (mögel, alger, jordslag) uppkommer i synnerhet då de tre faktorerna, fukt, smuts och värme förekommer samtidigt under längre tid. För att undvika detta se till att alltid ha bra ventilation under kapellet, stuva aldrig kapellet fuktigt och rengör det regelbundet.
Undvik att lägga på ett extra skydd ovanpå kapellet för att undvika fågelspillning eller blekning, detta ökar bara risken för mögel mm.
Om Du ändå skulle vilja ha ett extraskydd ovanpå kapellet ska Du se till att det blir en luftspalt som möjliggör god luftväxling mellan extraskyddet och kapellet, bästa sättet är att sy kanaler på skyddets undersida med ej fuktabsorberande distansmaterial inlagt (t.ex. rörisolering med slutna celler).

Har Du fått mögel, alger eller jordslag på kapellet kan Du använda ShipShape, se ovan i denna lista. Om Du ändå inte för bort fläckarna eller om kapellet är hårt angripet kan Du lämna in det till oss för Skonsam kemtvätt (utan mekanisk nötning).

På senare år har mängden skyddande kemikalier reducerats i kapellväv på grund av hårdare internationella miljökrav. Detta ökar risken för mögelangrepp. Se till att skölja eller tvätta ditt kapell med sötvatten eller mild tvållösning några gånger per säsong (se ovan), stuva inte ner ett fuktigt kapell utan vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det är helt torrt.

Kapellrutor

Rutorna i kapellet är tillverkade av UV-stabiliserad klar plast. Rutorna åldras dock av UV-strålning, nedfall och kyla, de är särskilt ömtåliga vid kall väderlek, undvik att vika rutorna om möjligt, om detta inte går att undvika, rulla dem runt något mjukt (handduk, papprör eller liknande) för att undvika skarpa veck.

Kvaliteten på plast i kapellrutor varierar kraftigt, det finns rutor som blir stela, grå och flammiga och behöver bytas redan efter 6 eller 7 års användning. Det kan också hända att plastens UV-skydd är slut redan efter 6 eller 7 år, det ser man på att rutorna blir stela och antar en brun eller gråaktig ton. Till sist blir rutorna hårda och sköra och helt ogenomskinliga.
Det är inte möjligt att se om nya fina rutor är av god kvalitet och har ett gott UV-skydd, Därför rekommenderar vi att man varje säsong och efter tvätt behandlar rutorna med Areospace Protectant, se nedan.

Underhåll och rengöring av Kapellrutor              

Om rutorna är kraftigt nedsmutsade på ytan kan man försiktigt prova att göra rent dem med mjuk trasa och lacknafta, lägg kapellrutan mjukt på en filt eller handduk på ett plant underlag (bord eller golv) och lös upp smutsen med mjuka fina rörelser, undvik lacknafta på kapellväven.

Om en plastruta blivit Brun eller Grå och det inte har hjälpt att göra rent rutans ytor finns det tyvärr inget annat att göra än att byta ut rutan, men om rutorna i kapellet fortfarande är mjuka och tillräckligt klara och fina så är det en väldigt bra idé att behandla dem med 303 Aerospace Protectant i förebyggande syfte för att förhindra eller åtminstone bromsa upp åldrandet. Mer om detta kan Du läsa i texten nedan.

Det bästa medlet för förebyggande behandling och skydd av rutorna heter 303 Aerospace Protectant TM, Samtidigt som du får rena och fina rutor ger Du rutorna ett förstärkt UV-skydd.
Du kan köpa  303 Aerospace Protectant TM av oss.

Prova aldrig att rengöra kapellrutan med rödsprit, thinner eller andra lösningsmedel. Detta kan medföra att rutan är helt förstörd redan i slutet av nästa säsong.

Kapellrutor är tillverkade av UV-stabiliserad klar plast och har en begränsad livslängd. De kan hålla sig fina i 6 till 10 eller mer beroende på kvalitet. Avgörande faktorer är mjukgörare (oftast kadmium) och inbyggt UV-skydd .
Alla rutor åldras dock av den UV-strålning de utsätts för och blir med tiden stela, sköra, flammiga och missfärgade i en grå eller brun nyans. Till sist blir rutorna hårda och sköra och helt ogenomskinliga.

Men lugn, det finns hopp. Tack vare rymdindustrin och höga krav på bättre UV-skydd i  atmosfären och på extremt soliga platser har 303 Products Inc. i Californien USA. tagit fram en ny produkt för för rymddräkter och liknande.
Produkten heter 303 Aerospace Protectant TM och är en lättarbetad, giftfri och brandsäker mjölkliknande vätska som sprayas på plastrutorna och därefter stryks ut och poleras med mjuk trasa.

Det fina med 303 Aerospace Protectant TM är att sprayen även gör rent och återställer glansen på den ursprungliga ytan och gör den smuts, damm och fläckavvisande.

Om Du råkar spraya på kapellväven utanför rutan så gör det inte så mycket eftersom 303 Aerospace Protectant TM även kan användas på textilier.

Ytterligare en bonus är att 303 Aerospace Protectant TM är perfekt för att göra rent och UV-skydda gummibåten och andra gummidetaljer som t.ex. stövlar.

Blixtlås

Blixtlåsen är känsliga och går lätt sönder vid ovarsam behandling, särskilt på ett äldre kapell. Var försiktig och lätt på handen när du använder blixtlåsen och smörj dem med stearin eller teflonspray ett par gånger per år så håller de länge.

Impregnering av kapell

Använd ofärgade produkter utan vax och följ instruktionerna på förpackningen.

Att impregnera kapellet själv kan verka enkelt, men egentligen är det inte så lätt, det är vanligt att resultatet inte blir det som man förväntat sig. Vissa produkter innehåller färg och vax som gör kapellet flammigt, fult och otrevligt att ta i.
Om Du behandlat kapellet med impregnering son innehåller vax och senare vill lämna in kapellet för översyn hos en kapellmakare för lagning kan Du få problem.
En erfaren kapellmakare vill inte gärna sätta nålen i ett sånt kapell, vaxet fastnar inne i symaskinen och kan orsaka driftstopp och onödiga servicekostnader. Så tänk dig noga för innan Du impregnerar ditt kapell själv.

Varning!

Det finns impregneringsmedel på marknaden som bör undvikas då de ger ett flammigt resultat samtidigt som kapellet känns fett och otrevligt att ta i. Hör gärna efter hos en erfaren kapellmakare innan Du tvättar och impregnerar ditt kapell.

Använd aldrig starka lösningsmedel på kapellet.

OBS! En modern Kapellväv består ofta till 100% av akrylfiber är värme känslig.
ANVÄND ALDRIG högre temperatur är 40 grader när Du tvättar eller rengör kapellet eftersom väven kan krympa.

ShipShape Impregnering

Impregneringsmedel

SkipShape Impregnering

Ett mycket drygt impregneringsmedel, Ett enda lager ger ett mycket bra skydd av kapellet.

Herdins Imprenex Outdoor

Innehållet räcker till ca 3-4 m2, Arbeta i varmt väl ventilerat utrymme. Spruta, Stryk eller rolla på Imprenex Outdoor på det rena och torra kapellet. Behandla hela kapellet. Läs instruktionen på förpackningen noga.

Starkt nedsmutsade kapell

Om kapellet starkt nedsmutsat eller har många mögel

Herdins Imprenex Outdoorfläckar/jordslag på insidan bör du vända dig till oss eller annan specialist för djuprengöring och åter impregnering. Se avsnitten Skonsam Kemtvätt och Impregnering av kapell.

Tvätta kapellet hos oss

Minst en gång om året bör Du tvätta Ditt båtkapell. Lätt nedsmutsade kapell kan Du tvätta själv, se tvättråden på denna sida.
Om kapellet är mer än lätt nedsmutsat eller om Du inte vill tvätta själv kan Du lämna in det till oss för Skonsam kemtvätt och djuprengöring med borttagning av smuts, fläckar, jordslag, alger samt antimögelbehandling och impregnering.
Resultatet blir mycket bättre än om man tvättar själv, Passa på att låta oss göra en översyn av kapellet och laga det som behövs.

Skonsam Kemtvätt i 3 steg

Vi använder en miljöanpassad skonsam 3 stegs-metod utan mekanisk nötning.
Kapellen läggs i bad med strömmande vätskor
i stället för att tumlas runt i en maskin.

Metoden innefattar följande steg.

1. Tvätt med borttagning av smuts, mögel, jordslag och alger.
2. Antimögelbehandling.
3. Impregnering.

Efter tvätten behandlar vi rutorna med 303 Aerospace Protectant TM. för att ge rutorna ett bättre UV-skydd.

Före och efter Skonsam Kemtvätt

Denna miljöanpassade tvättmetod är mycket skonsam och ger ett mycket gott resultat. Eftersom kapellet inte tumlas runt i någon tvättmaskin uppstår ingen mekanisk nötning. Metoden är inte snabb, kapellet får ligga den tid som behövs i rengöringsbad med strömmande vätskor.

Om kapellet är i bra kondition förutom smuts, mögel, jordslag och alger blir resultatet fantastiskt. Det händer ofta att våra kunder inte känner igen sitt kapell som återfått sin ursprungliga färg och ser ut som nytt efter tvätten.

Idag är kapellvävar tillverkade av *spinnfärgad Acryl och betydligt starkare och mer formstabila än den gamla bomullsväven.
*Spinnfärgning innebär att Acryl tråden som kapellväven är vävd av är färgad rakt igenom.
Detta medför att ett kapell som tvättats på rätt sätt återfår det mesta av sin ursprungliga kulör.

Efter tvätt hos oss behandlar vi  kapellrutorna med 303 Aerospace Protectant TM dels för att de skall bli klarare och finare men viktigast av allt för att åter ge dem ett bra UV-skydd.

Den plast som används vid tillverkning av kapellrutor kan variera kraftigt i kvalitet, fabriken som tillverkat plasten kan ha minskat mängden av dyrare ingredienser (t.ex mjukgörare), alternativt har de ersatt det bästa alternativet med ett billigare. De sämsta rutorna kan vara slut redan efter 6 – 7 år.
Det går tyvärr inte att bedöma vilken kvalitet en ny ruta har, alla rutor ser fina ut när de är nya.

Rutor som förlorat sitt UV-skydd kan bli missfärgade, stela och sköra på en enda säsong.

Vi rekommenderar att Du köper en flaska 303 Aerospace Protectant TM av oss och behandlar dina kapellrutor ett par gånger per säsong för att bibehålla UV-skyddet.

Kontakta oss på kapellmakare.nu, vi tittar gärna på ditt kapell och ger dig ett kostnadsförslag utan kostnad. Du når Lennart på lennart@kapellmakare.nu eller på 0707–399 220.

Sömmarna på ett nytvättat kapell läcker

Tråden som moderna kapell sys med har en stark kärna av Polyester och är omspunnen av ett lager bomull som behövs för att täta hålen i kapellväven. Ett ny tvättat kapell behöver 1 eller 2  regn för att bomullen skall svälla och täta i hålen i sömmarna.

Förvaring av kapell

Vi avråder från att låta kapellet sitta kvar på båten under vintern då det lätt uppstår skador och mögel. Ta bort kapellet från bågarna, kontrollera om något behöver lagas och lämna i så fall in det till Din kapellmakare redan på hösten. Innan vinterförvaringen, tvätta kapellet och se till att det är ordentligt torrt. Vi rekommenderar att Du förvarar kapellet fuktfritt i rumstemperatur, om detta inte är möjligt välj en svalare plats som är torr, garanterat fuktfri och väl ventilerad.

Underhåll och rengöring av Gummibåtar

Nu kan Du underhålla gummibåten så att den håller sig fräsch längre.
Tack vare rymdindustrin och krav på bättre UV-skydd i extrema miljöer utan skydd av atmosfären har 303 Products Inc. i Californien USA. tagit fram en ny produkt för för rymddräkter och liknande.

Produkten heter 303 Aerospace Protectant TM och är en lättarbetad giftfri och brandsäker mjölkliknande vätska som sprayas Gummibåten och torkas in med mjuk trasa. Det fina med 303 Aerospace Protectant TM är att sprayen förutom att ge ett bra UV-skydd och skydd mot uttorkning även gör rent och återställer glans och färg på den ursprungliga ytan samtidigt som den blir smuts, damm och fläck-avvisande.
303 Aerospace Protectant TM är även perfekt för att göra rent och UV-skydda kapellrutor.

Varning

Det finns impregneringsmedel på marknaden som bör undvikas då de ger ett flammigt resultat samtidigt som kapellet känns fett och otrevligt att ta i. Hör gärna efter hos en erfaren kapellmakare innan Du tvättar och impregnerar ditt kapell.

Använd aldrig lösningsmedel på kapellet.

OBS! Kapellvävar av 100% akrylfiber är värme känsliga. ANVÄND ALDRIG FÖR HÖG VÄRME när Du tvättar eller rengör kapellet eftersom väven kan krympa.