Ett rent och fint båtkapell är som pricken över i på en fin och välskött båt.
Kapellet höjer båtens värde, skyddar dess besättning och ökar trivseln ombord. Kapellet håller länge om Du sköter det på rätt sätt. Kontakta oss om du vill ha pris, offert eller kostnadsförslag på tvätt och lagning av Ditt kapell.
Du når oss på info@kapellmakare.nu eller på 0707–399 220.
Kapell förr och nu
Förr i tiden användes bomullsväv vid tillverkning av båtkapell, dessa kapell var betydligt ömtåligare än dagens kapellvävar. Bomullskapellen blev lätt missfärgade och var känsliga för jordslag och mögel, dessutom krympte de mer.
Idag är kapellvävar tillverkade av *spinnfärgad Acryl och betydligt starkare och mer formstabila än den gamla bomullsväven.
*Spinnfärgning innebär att Acryl tråden som kapellväven är vävd av är färgad rakt igenom.
Detta medför att ett kapell som tvättats på rätt sätt återfår det mesta av sin ursprungliga kulör.
Tvätta kapellet hos oss
Minst en gång om året bör Du tvätta Ditt båtkapell. Lätt nedsmutsade kapell kan Du tvätta själv, se tvättråden längre ner på denna sida.
Om kapellet är mer än lätt nedsmutsat eller om Du inte vill tvätta själv kan Du lämna in det till oss för Skonsam kemtvätt och djuprengöring med borttagning av smuts, fläckar, jordslag, alger samt antimögelbehandling och impregnering.
Resultatet blir mycket bättre än om man tvättar själv, Passa på att låta oss göra en översyn av kapellet och laga det som behövs.
Vi rekommenderar att man efter tvätten behandlar rutorna med 303 Aerospace Protectant TM. för att ge rutorna ett bättre UV-skydd. Vi tar 200 kr för ett mindre kapell och sedan 100 kr per kvadratmeter för detta.
Skonsam Kemtvätt
Vi använder en miljöanpassad skonsam 3 stegs-metod utan mekanisk nötning.
Kapellen tvättas i större långsam maskin stället för att tumlas runt och nötas i vanlig tvättmaskin.
Metoden innefattar följande steg.
1. Tvätt med borttagning av smuts, mögel, jordslag och alger.
2. Antimögelbehandling.
3. Impregnering.
4. Torkning.
Denna miljöanpassade tvättmetod är mycket skonsam och ger ett mycket gott resultat.
Om kapellet är i bra kondition förutom smuts, mögel, jordslag och alger blir resultatet fantastiskt. Det händer ofta att våra kunder inte känner igen sitt kapell som återfått sin ursprungliga färg och ser ut som nytt efter tvätten.
Efter tvätten rekommenderar vi UV skyddande behandling av kapellrutor med 303 Aerospace Protectant TM
Dels för att rutorna skall bli klarare och inte åldras i förtid så att
de blir matta, grå eller gulbruna.
Den plast som används vid tillverkning av kapellrutor kan variera kraftigt i kvalitet, fabriken som tillverkat plasten kan ha minskat mängden
av dyrare ingredienser (t.ex mjukgörare), alternativt har
de ersatt det bästa alternativet med ett billigare.
De sämsta rutorna kan vara slut redan efter 6 – 7 år.
Det går tyvärr inte att bedöma vilken kvalitet en ny ruta har,
alla rutor ser fina ut när de är nya.
Rutor som förlorat sitt UV-skydd kan bli stela och sköra och missfärgade (Grå, Gul/Bruna) på en enda säsong.
Vi rekommenderar även att Du köper en flaska 303 Aerospace Protectant TM av oss och behandlar dina kapellrutor vid minst ett eller helst två gånger per säsong för att bibehålla UV-skyddet.
Prislista Skonsam Kemtvätt |
||
Kapelltvätt. I vår kapelltvätt ingår 4 moment Tvätt
Priset för kapelltvätten är 550 kr per Kilo + moms. Några exempel: Ett kapell som väger 5.0 Kg kostar Ett kapell som väger 7,5 Kg kostar Extremt mögliga kapell kostar 500 kr Extra per kapell att tvätta. |
||
För extremt mögliga kapell tillkommer | Per kapell | 500 kr |
UV skyddande behandling av plast rutor in och utsida med Aerospace Protection 303 / Mindre båt i samband med tvätt. UV skyddande behandling av plast rutor med Aerospace Protection 303 / Större båtar i samband med tvätt. |
< 2 m2 ruta Pris per m2 |
200 kr 150 kr
|
Samtliga priser är inklusive moms. |
||
Priserna omfattar: Tvätt, mögelborttagning, antimögelbehandling och impregnering. ( Vi rekommenderar UV-behandling av rutornas ut och insida för att de ska hålla sig fina men kostnaden för detta ingår inte i tvättpriset) Obs! Nytvättade och impregnerade kapell kan läcka i sömmarna, när det yttre bomullslagret på sytråden svällt efter 1 eller 2 regn är kapellet tätt igen. |
Kontakta oss på kapellmakare.nu, vi tittar gärna på ditt kapell och ger dig ett kostnadsförslag utan kostnad. Du når Lennart på lennart@kapellmakare.nu eller på 0707–399 220
Sömmarna på ett nytvättat kapell läcker.
Tråden som moderna kapell sys med har en stark kärna av Polyester och är omspunnen av ett lager bomull som behövs för att täta hålen i kapellväven. Ett ny tvättat kapell behöver 1 eller 2 regn för att bomullen skall svälla och täta i hålen i sömmarna.
Rengöring och underhåll av kapell
Alla båtkapell mår bra av att rengöras regelbundet. Borsta bort all lös smuts med svamp eller en torr mjuk borste, skölj med fingervarmt sötvatten utan tvättmedel, eller andra kemikalier, vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.
Att tvätta kapellet själv
Minst en gång och helst 2 gånger per säsong bör Du tvätta kapellet.
Handtvätt generellt
Ett båtkapell bör tvättas men största försiktighet. Du som tvättat ömtåliga klädesplagg vet säkert hur det går till.
För dom som inte vet eller kommer ihåg hur man handtvättar kläder kommer här en liten påminnelse 😉
- Fyll karet med vatten, vattnet får inte vara varmare än 40° C.
- Lös upp tvättmedlet (tvålflingor eller såpa) i handfatet innan du lägger i plagget.
Använd gärna ett flytande tvättmedel eftersom det lättare löser upp sig i vattnet och är lättare att skölja bort. - Tvätta försiktigt. ( OBS! Du får varken krama eller gnugga kapellväv)
- Skölj noga många gånger.
När Du tvättar ett Båtkapell måste du vara mer försiktig.
OBS! Du får varken krama eller gnugga kapellet.
Använd i stället en mjuk borste och Mjuk tvättsvamp ( Ej Skottesvamp).
Även vid tvätt av båtkapell skall man vara mycket försiktig, Den tråd som Båtkapellet är sytt med har visserligen en mycket stark kärna av Polyester men är omspunnen av ömtåligare Bomull som är viktig för att täta hålen i sömmarna från vatteninträngning, om bomullen förstörs i tvätten kommer kapellet att läcka. ( läckande sömmar kan i bästa fall tätas med sömtätningsmedel).
Kapellväven är oftast vävd av 100% Acryl vilket gör att den krymper om den utsätts för hög temperatur.
Det finns fler känsliga detaljer på ett båtkapell förutom själva kapellväven och sömmarna måste man vara försiktig med rutor, blixtlås, teflonbehandling, polyurethanbehandling, och impregneringen förstås.
Tvätta Kapellet själv
OBS! Var rädd om Ditt kapell så håller det längre. Tvätta alltid kapellet så försiktigt som möjligt undvik starka medel.
Vi rekommenderar att ni till att börja med försöker med steg 1 och 1B eller 1C nedan, om dessa metoder inte är tillräckliga kan Du försöka med steg 1C eller 1D.
Om kapellet är mycket smutsigt eller angripet av alger, jordslag och mögel rekommenderar vi att Du överlåter rengöringen till oss. Vår Skonsamma kemtvätt gör Ditt kapell fräscht igen.
- Börja med att borsta bort löst sittande smuts men en mjuk borste.
- Därefter tvättar Du kapellet i ljummet sötvatten, helst utan tvättmedel.
Använd svamp eller mjuk borste, skrubba inte hårt och glöm inte bort kapellets insida.
Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader.
Om kapellet inte blir rent prova steg 1B nedan. - Om vanligt vatten inte tar bort smutsen kan Du använda en mild tvållösning tvålflingor, gul eller grönsåpa. (får Du inte får tag i tvålflingor kan Du låna ett rivjärn från köket och riva en oparfymerad tvål till flingor). Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader.
Om kapellet inte blir rent prova steg 1C eller 1D nedan, eller vår Skonsamma kemtvätt. - Om du fortfarande inte fått bort smutsen från kapellet kan Du prova med att tillsätta 5% klor i den ljumma tvållösningen. Använd färskvatten som värmts till 30 – 35 grader. Vattnet får inte vara varmare än 40 grader. Låt kapellet ligga i blöt i 20 minuter. Om kapellet inte blir rent, prova steg 1D nedan eller vår skonsamma kemtvätt.
- Om kapellet inte blir rent prova ShipShape (se nedan). Läs bruksanvisningen på förpackningen och tänk på att vattnet du använder vid tvättning och sköljning inte får vara varmare än 30 – 35 grader. Om kapellet ändå inte blir rent, prova vår Skonsamma kemtvätt.
- Därefter tvättar Du kapellet i ljummet sötvatten, helst utan tvättmedel.
- Skölj därefter noggrant med färskvatten, se till att använda rikligt med vatten så att Du får bort all tvål. Använd gärna 12% ättika (= 88 cl vatten och 12 cl ättika) i sista sköljvattnet för att neutralisera tvålresterna . Därefter vädrar Du och luftar ur kapellet ordentligt tills det torkat. Låt kapellet torka ordentligt innan Du monterar det på båten.
Använd aldrig högtryck på ett båtkapell!
Hur ofta skall jag tvätta kapellet
En eller två gånger per säsong är tillräckligt. Om Du bara tvättar Ditt kapell en gång per säsong rekommenderar vi att Du gör det på hösten så att det är rent och fint till vinterförvaringen. Låt kapellet torka och förvara det torrt.
Montering av kapell efter tvätt
Låt kapellet torka ordentligt innan Du monterar det på båten. Kapellet skall sitta väl spänt så att det inte fladdrar i vinden. Se även till att lösa och fasta föremål inte trycker på eller ligger emot kapellväven. På så sätt undviker Du onödigt slitage och nötning av väven.
ShipShape
Om mild tvållösning inte är tillräcklig för att Ditt kapell skall bli rent kan Du tvätta kapellet med ShipShape som är ett bra tvättmedel för jordslag, alger och mögel. ShipShape är ett effektivt rengöringsmedel som inte skadar impregneringen.
Läs bruksanvisningen på förpackningen och tänk på att vattnet du använder vid tvättning och sköljning inte får vara varmare än 30 – 35 grader. Skölj även här i rikligt med sötvatten så att Du får bort all lös smuts och alla rester av rengöringsmedlet. Vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.
ShipShape fungerar bra på färgäkta kapellväv som t.ex. Sunbrella, Markilux eller Tempotest. Andra rengöringsmedel på marknaden kan skada eller försvaga ditt kapell.
När Du tvättat kapellet med starkare medel än tvål eller såpa.
Impregnera med 303 Fabric Guard eller Imprenex.
Tvätt av kapell angripna av mögel och jordslag
Om mild tvållösning inte är tillräcklig för att Ditt kapell skall bli rent eller om Du redan innan tvätten ser eller anar att kapellet är angripet av mögel eller jordslag rekommenderar vi att Du tvättar kapellet med ShipShape.
ShipShape är ett bra tvättmedel som är effektiv mot jordslag, alger och mögel, ShipShape skadar inte impregneringen. Du kan beställa ShipShape av oss.
OBS! Läs bruksanvisningen på förpackningen och följ denna. Tänk också på att vattnet du använder vid tvättning och sköljning inte får vara varmare än 30 grader. Skölj även här i rikligt med sötvatten så att Du får bort all lös smuts och alla rester av rengöringsmedlet. Vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.
ShipShape fungerar bra på färgäkta kapellväv som t.ex. Sunbrella, Markilux eller Tempotest. Andra rengöringsmedel på marknaden kan skada eller försvaga ditt kapell.
Hur ofta skall jag tvätta kapellet
En eller två gånger per säsong brukar vara tillräckligt. Om Du bara tvättar Ditt kapell med mild tvållösning en gång per säsong skall Du göra det på hösten så att det är rent och fint till vinterförvaringen.
Återmontering av kapell
Vänd bågarna år rätt håll. (ett bra tips är att märka dem med SB/BB)
Kapellet skall sitta väl spänt så att det inte fladdrar i vinden. Se även till att lösa och fasta föremål inte trycker på eller ligger emot kapellväven. På så sätt undviker Du onödigt slitage och nötning av väven.
Fågelspillning
Tag bort fågelspillning så fort som möjligt när du upptäcker den. Använd kallt färskvatten och tvättsvamp eller mjuk borste.
Fettfläckar
Använd tvättsvamp, mjuk borste och ljummet färskvatten max 30 garder med mild tvållösning, använd gärna tvålflingor. ( inte flytande tvål, om Du inte får tag i tvålflingor kan Du låna ett rivjärn från köket och riva en oparfymerad tvål till flingor) Skölj därefter noggrant med sötvatten, se till att använda rikligt med vatten så att Du får bort all tvål. Använd gärna 12% ättika (= 88 cl vatten och 12 cl ättika) i sista sköljvattnet så att tvålresterna neutraliseras. Vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det torkat.
Mögel & Jordslag
Mikroorganismer (mögel, alger, jordslag) uppkommer i synnerhet då de tre faktorerna, fukt, smuts och värme förekommer samtidigt under längre tid. För att undvika detta se till att alltid ha bra ventilation under kapellet, stuva aldrig kapellet fuktigt och rengör det regelbundet.
Undvik att lägga på ett extra skydd ovanpå kapellet för att undvika fågelspillning eller blekning, detta ökar bara risken för mögel mm.
Om Du ändå skulle vilja ha ett extraskydd ovanpå kapellet ska Du se till att det blir en luftspalt som möjliggör god luftväxling mellan extraskyddet och kapellet, bästa sättet är att sy kanaler på skyddets undersida med ej fuktabsorberande distansmaterial inlagt (t.ex. rörisolering med slutna celler).
Har Du fått mögel, alger eller jordslag på kapellet kan Du använda ShipShape, se ovan i denna lista. Om Du ändå inte för bort fläckarna eller om kapellet är hårt angripet kan Du lämna in det till oss för Skonsam kemtvätt (utan mekanisk nötning).
På senare år har mängden skyddande kemikalier reducerats i kapellväv på grund av hårdare internationella miljökrav. Detta ökar risken för mögelangrepp. Se till att skölja eller tvätta ditt kapell med sötvatten eller mild tvållösning några gånger per säsong (se ovan), stuva inte ner ett fuktigt kapell utan vädra och lufta ur kapellet ordentligt tills det är helt torrt.
Rutor i kapellet
Rutorna i kapellet är tillverkade av UV-stabiliserad klar plast. Rutorna åldras dock av UV-strålning, nedfall och kyla, de är särskilt ömtåliga vid kall väderlek, undvik att vika rutorna om möjligt, om detta inte går att undvika, rulla dem runt något mjukt (handduk, papprör eller liknande) för att undvika skarpa veck.
Kvaliteten på plast i kapellrutor varierar kraftigt, det finns rutor som blir stela, grå och flammiga och behöver bytas redan efter 6 eller 7 års användning. Det kan också hända att plastens UV-skydd är slut redan efter 6 eller 7 år, det ser man på att rutorna blir stela och antar en brun ton. Till sist blir rutorna hårda och sköra och helt ogenomskinliga.
Det är inte möjligt att se om nya fina rutor är av god kvalitet och har ett gott UV-skydd, Därför rekommenderar vi att man varje säsong och efter tvätt behandlar rutorna med Areospace Protectant, se nedan.
Underhåll och rengöring av Kapellrutor
Om rutorna är kraftigt nedsmutsade kan man försiktigt prova att göra rent dem med mjuk trasa och lacknafta, lägg kapellrutan på en filt eller handduk på ett plant underlag (bord eller golv) och lös upp smutsen med mjuka fina rörelser.
Prova aldrig att rengöra kapellrutan med rödsprit, thinner eller andra lösningsmedel. Detta kan medföra att rutan är helt förstörd redan i slutet av nästa säsong.
Kapellrutor är tillverkade av UV-stabiliserad klar plast och har en begränsad livslängd. De kan hålla sig fina i 6 till 10 eller mer beroende på kvalitet. Avgörande faktorer är mjukgörare (oftast kadmium) och inbyggt UV-skydd .
Alla rutor åldras dock av den UV-strålning de utsätts för och blir med tiden stela, sköra, flammiga och missfärgade i en grå eller brun nyans. Till sist blir rutorna hårda och sköra och helt ogenomskinliga.
Varning
Det finns impregneringsmedel på marknaden som bör undvikas då de ger ett flammigt resultat samtidigt som kapellet känns fett och otrevligt att ta i. Hör gärna efter hos en erfaren kapellmakare innan Du tvättar och impregnerar ditt kapell.
Använd aldrig lösningsmedel på kapellet eller kapellrutorna.
OBS! Kapellvävar av 100% akrylfiber är värme känsliga. ANVÄND ALDRIG FÖR HÖG VÄRME när Du tvättar eller rengör kapellet eftersom väven kan krympa.
Impregnering av kapell
Att impregnera kapellet själv kan verka enkelt, men egentligen är det inte så lätt, det är vanligt att resultatet inte blir riktigt så som man förväntat sig. Vissa produkter innehåller färg och vax som gör kapellet flammigt, fult och otrevligt att ta i. När Du sedan ska lämna in det för lagning kan Du få problem. En erfaren kapellmakare vill inte gärna sätta nålen i ett sånt kapell, vaxet fastnar i symaskinen och kan orsaka driftstopp och onödiga servicekostnader.
Har Du tvättat kapellet med starkare medel än tvål eller såpa.
Rekommenderar vi Impregnering med 303 Fabric Guard eller Imprenex.
Förvaring av kapell
Vi avråder från vinterförvaring av kapellet på båten då det lätt blir slitage, jordslag och mögelangrepp.
Ta bort kapellet från bågarna, kontrollera om något behöver lagas och lämna i så fall in det till Din kapellmakare redan på hösten.
Innan vinterförvaringen, tvätta kapellet och se till att det är ordentligt torrt.
Vi rekommenderar att Du förvarar kapellet fuktfritt i rumstemperatur, om detta inte är möjligt välj en svalare plats som är torr, garanterat fuktfri och väl ventilerad.
Starkt nedsmutsade kapell
Om kapellet starkt nedsmutsat eller har många mögel fläckar/jordslag på insidan bör du vända dig till oss eller annan specialist för djuprengöring och åter impregnering. Se avsnitten Skonsam Kemtvätt och Impregnering av kapell ovan.